Ustalık Belgesi Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler

23.10.2019 189362

USTALIK BELGESİ

Belge talep edilen meslek/dalı üzerinden olmak şartı ile toplam 5 yıl SGK/BAĞ-KUR pirim ödeme yaptığını belgeleyenler. (SGK pirim cetvelinde meslek kodu yazılı pirimler dikkate alınır. Pirim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse pirim ödemesi yapmış olan kurum kişinin hangi meslek/dal da çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekmektedir. BAĞ-KUR pirimi ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı olduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile ispatlamak zorundadırlar.)

Not: 18 yaş öncesi SGK/BAĞ-KUR pirim ödemeleri dikkate alınmayacaktır

Aşağıda Sayılan Belgelerden Herhangi Birine Sahip Olanlar Kalfalık Belgesi Veya Müracaata Esas Olan Belgede Yazılı Alan/Dalından Ustalık Belgesi Almak İçin Mesleki Eğitim Merkezine Müracaatta Bulunabilirler.

* İlköğretim/Ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olanlardan daha önce kalfalık belgesi almış olanlardan

* Üç yıllık meslek lisesi mezunu alanlar.

* Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış dördüncü seviye yeterlilik belgesi olanlar.

* Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı dördüncü seviye kurs belgesi olanlar.

* Mesleki Açık Lise yüz yüze eğitimini tamamlamış olanlar.

* Birinci, ikinci sınıf Elektrik Tesisatçı Yetki Belgesi olanlar.

*Belge talep edilen Meslek/dal, Mesleki Eğitim Merkezi kapsamına alınmadan önce esnaf ve sanatkârlar dernek veya odalarınca verilmiş ustalık belgesi olanlar. (Bu belge, belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulamak zorundadır)

Not: Müracaata esas belgede yazılı meslek/dalı Mesleki Eğitim Merkezinde kapsama alınmış meslek/dal olması şarttır. Ustalık müracaatında 5 yıllık SGK pirim ödemesi hesabından, mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile mesleki eğitim merkezlerinde alınmış olan her bir dönemlik eğitim altı ay SGK prim ödemesine denk kabul edilerek 5 yıllık SGK priminden düşülür.

USTALIK BELGESİ İÇİN DENKLİK VE BELGELENDİRME SINAVI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

1. Öğrenim belgesini aslı ve bir adet fotokopisi

2. Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi

3. Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi

4. İki adet biyometrik fotoğraf

5. Başvuruya esas kanıt evraklar.

* SGK dan alınmış prim dökümü,iş yeri unvan listesi

* Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

* Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitiminin tamamlama belgesi

* MEB onaylı dördüncü seviye kurs belgeleri*

* MYK tarafından verilmiş dördüncü seviye yeterlilik belgeleri*

* Üç yıllık eğitim süreli Meslek Lisesi diploması*

* Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarından veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

Not: Belge türü olan evrakların asılları işlem yapıldıktan sonra başvuru sahiplerine geri verilecektir.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi İçin Müracaat Zamanı:

Kalfalık ve Ustalık Belgesi müracaatları resmi çalışma gün ve saatleri içersinde olmak şartı ile 2 ayda bir yapılmaktadır.

Şubat Dönemi sınavları için başvurular : Aralık ayı boyunca

Nisan Dönemi sınavları için başvurular : Şubat ayı boyunca