İşyeri Açma Belgesi Nasıl Alınır?

İşyeri Açma Belgesi Nasıl Alınır?

24.10.2019 58281

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu doğrultusunda;

1- 4 yıllık Mesleki ve teknik eğitim kurumlarından (Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi) mezun olanlara mesleği ile ilgili doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" verilir.

2- İşyeri Açma Belgesi, Ustalık Belgesi ile aynı işleve sahiptir. Bu belgelerden herhangi birine sahip olanlar işyeri açabilirler.

3- Ön lisans ve lisans mezunları meslekleri ile ilgili herhangi başka bir belgeye ihtiyaç duymadan işyeri açabilirler. Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi olanlar ile Ön lisans, lisans mezunları; Mesleki Eğitim Merkezlerine bavurarak 40 saatlik  İş Pedagojisi kursunun uzaktan eğitim veya yüz yüze eğitimi tamamlayrak e-sınav merkezinde yapılacak Teorik e-sınav sonucunda 50 puan ve üzeri alanlara Usta Öğreticilik Belgesi düzenlenir ve işyerilerinde aday çırak, çırak öğrencilerin mesleki eğitimleri kapsamında stajyer öğrenci alabilirler.

 

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenmiş Ustalık Belgesi veya İşyeri Açma Belgesi sahibi olması ya da bu belgeelerden harhangi birine sahip olanları işyerinde çalıştırması gerekmektedir.

Yine 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli bir işyerinde Ustalık Belgesi veya İşyeri Açma Belgesi olan bir kişi, o işyerinde yapılan mal ve hizmet üretiminin yanı sıra, Usta Öğreticilik Belgesi alarak işyerinde çalışan aday çırak ve çırak öğrencilerin eğitimindende sorumlu olur. Bu nedenlerle, işyerlerinde hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen Ustalık Belgesi veya İşyeri Açma Belgesi sahibi olanların birden fazla işyerinde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki il ve meslek dallarında işyeri açan "Ustalık Belgesi" olanların, bu il ve meslek dallarında işyerlerinin şubelerini açmak istemeleri halinde, işyerlerinin şubelerinde Ustalık Belgesi veya İşyeri Açma Belgesi olan birini istihdam etmeleri gerekmektedir. İstihdam edilen bu kişilerin, başka bir işyerinde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.